دیاسپورای ارمنی ؛ دیدگاهها و ظرفیتهای تأثیر
دیاسپورای ارمنی ؛ دیدگاهها و ظرفیتهای تأثیر
دیاسپورای ارمنی ؛ دیدگاهها و ظرفیتهای تأثیر
نويسنده: آیت اله مرادی
مقدمه
دیاسپورای ارمنی
دیدگاهها
1. شناسایی کشتار ارامنه :
2. اعلام خودمختاری برای ناگورنو – قره باغ :
3. حمایت از تبصره 907 قانون حمایت از آزادی :
4 . گسترش روابط بین ارمنستان و ایالات متحده :
ظرفیتهای تاثیر
اهمیت این دو موضوع به قدری است که ارامنه در قبال عادی سازی روابط ارمنستان با ترکیه خواستار شناسایی کشتار ارامنه از سوی ترکیه و حل مناقشه قره باغ و اعلام خودمختاری قره باغ میباشند. نفوذ دیاسپورای ارامنه دربین سیاستمداران داخلی ارمنستان تا حدی است که سرز سارکسیان رییس جمهور ارمنستان قصد دارد برای جلب رضایت دیاسپورای ارامنه در عادی سازی روابط این کشور با ترکیه به کشورهای آمریکا، فرانسه ، لبنان و روسیه سفر کند که درسفر خود به آمریکا ، با تظاهرات اعتراض آمیزارامنه لس آنجلس به عنوان بزرگترین شهر ایالت کالیفرنیا که اکثریت ساکنین آن را ارامنه تشکیل می دهد ، روبرو شد.
طبق گزارش بانک جهانی حدود یک میلیون ارمنی در ایالت کالیفرنیا زندگی می کنند که درآمد آنها 15 برابر مجموع تولید ناخالص جمهوری ارمنستان می باشد. در واقع یکی از کانونهای اصلی دیاسپورای ارامنه برای لابیگری و نفوذ در سنا و مجلس نمایندگان و همچنین سایر سیاستمداران ایالات متحده این ایالت به شمار می رود. هرچند دیاسپورای ارامنه تلاش خود در لابیگری برای نیل به منافع مد نظر ارامنه به عمل آورده است ولی آیا واقعا آنها از همه ظرفیتهای خود استفاده کرده اند و توانسته اند نتیجه قابل قبولی را کسب کنند.
آیا لابی ارامنه موفق شده است همچون لابی یهودیها از آمریکا یک متحد استراتژیک برای ارمنستان فراهم سازد. مطمئنا لابی ارامنه به چنین موفقیتی نرسیده ، چرا که همسوسازی سیاستهای ایالات متحده با خواستههای دیاسپورای ارامنه با موانع زیادی روبرو است. در اين ميان، هرچند درخواست ارامنه از آمریکا برای تحت فشار قراردادن ترکیه درشناسایی کشتار ارامنه تاکنون به موفقیتی نایل نگشته ، اما دياسپوراي ارمني با تلاشهاي اخير خود توانسته پس از كسب رضایت سنای بلژیک (1978)، مجلس فرانسه (1998) و پارلمان اروپا برای شناسای قتل عام ارامنه ، قطعنامة شناسایی نسلكشي ارامنه در دورة عثماني را در كنگرة ایالات متحده به تصويب برسانند.
اين اقدام اين درحالي صورت پذيرفته كه برخي مقامات اجرايي واشنگتن از جمله هيلاري كلينتون و شخص باراك اوباما در اين خصوص ابراز ناخرسندي كردهاند. سیاستمداران آمریکایی به خوبی به این امر واقفند که تصویب چنین موضوعی به معنای از دست دادن یکی از اعضای کلیدی ناتو يعني تركيه می باشد، خصوصا آنکه در شرایط فعلی 70 درصد پشتیبانی هوایی نیروهای ائتلاف درعراق از طریق پایگاه اینجرلیک ترکیه انجام می گیرد. دولت ترکیه پيش از اين در واکنش به تلاش لابی ارامنه براي تصويب قطعنامة كشتار ارامنه در دورة عثماني ، تاکید کرده بود كه هرگونه به رسمیت شناختن کشتار ارامنه از سوی دولت یا گنگره ایالات متحده روابط طولانی مدت دو کشور را با تهدید جدی روبرو خواهد کرد.
از سوی دیگر شرایط منطقه ای قفقاز و سیاست گسترش ناتو به شرق (قفقاز و آسیای مرکزی)، ایالات متحده را بر آن داشته است تا از آذربایجان وگرجستان به عنوان دو مهره کارآمد دراین منطقه استفاده نماید که مهمترین آن انتقال انرژی از این منطقه به اروپا می باشد که در واقع آذربایجان به عنوان قطب انرژیکی این منطقه به شمار می رود. حمایت ایالات متحده از ارمنستان در مقابل آذربایجان در شرایط فعلی با سیاستهای این کشور همخوانی ندارد. معلق گذاشتن تبصره 907 قانون حمایت از آزادی توسط روسای جمهور ایالات متحده از سال 2001به معنای آن است که در شرایط فعلی ایالات متحده منافع حاصل از اشتراک خود با آذربایجان را بر منافع حاصل از لابی دیاسپورای ارامنه ترجیح داده است و لابی ارامنه را در موضوع ناکام گذاشته است.
نتیجه گیری
موقعیت ویژه ارمنستان و ضعف ژئوپولیتکی این کشور، وابستگی جغرافیایی (محصور بودن در خشکی)، وابستگی انرژیکی ، رقابت غرب و روسیه در قفقاز، چالش جدی ارمنستان با دو همسایه شرقی (ترکیه) و غربی (آذربایجان)، اتحاد آمریکا با آذربایجان و ترکیه به عنوان دشمنان و رقبای سیاسی ارمنستان و اختلاف در برخی دیدگاههای دولتمردان ارمنستان با دیاسپورای ارمنی را می توان مهمترین موانعی برشمرد که دیاسپورای ارامنه با آن روبرو هستند و در نتیجه آنها در رسیدن به اهداف خود با مشکل روبرو ساخته است.
با اين ملاحظه، بنظر میرسد با توجه به افزایش اهمیت کشور آذربایجان برای غرب به عنوان آلترناتیو انرژیکی و افزایش نقش ترکیه در معادلات منطقه ای دیاسپورای ارامنه بایستی با تعدیل در راهبردهای خود و هماهنگی با دولتمردان ارمنستان فرایند عادی سازی روابط این کشور با ترکیه را سرعت بخشد.
منبع: اندیشکده روابط بین الملل
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}